top of page

Börja träna Ljussvärdsfäktning

Är du intresserad av att börja träna ljussvärdsfäktning med LudoSport? Eller vill du prova på det och se om det är något för dig? Här har vi samlat information som hjälper dig att komma igång.

Vem kan börja träna Ludosport?

Vi har medlemmar av alla kön och både tränar och tävlar i blandade grupper. En del har tränat liknande saker innan men de allra flesta är nybörjare. 

Alla LudoSport-skolor i Sverige har träning för vuxna. Åldern i vuxengrupperna varierar, från sen tonår och upp till övre medelåldern. Just nu är de flesta av oss i 20- eller 30-årsåldern. Du kan delta i vuxengrupperna från 16 års ålder och det finns ingen övre åldersgräns.

 

I Göteborg går det att börja träna LudoSport från cirka 12 års ålder, då det finns instruktörer som kan träna grupper med yngre medlemmar. Om du är under 18 behöver du dock målsmans tillstånd.

Närcon2023 (25 of 62) SoMe.jpg
Närcon2023 (20 of 62) SoMe.jpg

Hur börjar jag?

Vi brukar starta nya kurser i början av varje höst- och vårtermin. Eftersom våra kurser följer ett träningsprogram är det generellt bäst om du kan vara med från början. Men du kan alltid kontakta våra skolor för att kolla om det finns möjlighet att hoppa in senare. 

Inför att vi startar en ny kurs håller vi gratis provlektioner för de som är intresserade (vanligtvis i augusti/september eller januari/februari). På provlektionen får du testa på grunderna i sporten för att se om det är något för dig. Ibland finns även möjlighet att testa på LudoSport på olika typer av mässor och konvent där vi medverkar. 

 

Är du intresserad av att prova på Ludosport? Kontakta din närmaste skola på: 

Vad kostar det att träna Ludosport? 

Eftersom LudoSport Sverige består av en samling ideella föreningar så kan träningsavgiften variera mellan föreningarna och från år till år. Men i snitt ligger en terminsavgift på ca 1200-2200 kronor. 

Vilken utrustning behöver jag?

För att delta i träningarna behöver du: 

  • ljussvärd*

  • träningskläder

  • skyddsutrustning (handskar och suspensoar för alla som behöver)

 

* Det finns alltid ljussvärd att låna på träningar eller turneringar. Du behöver alltså inte köpa ett eget ljussvärd för att delta. 

Om du ska prova på LudoSport så behöver du bara vanliga träningskläder. Du kommer att få en LudoSport-uniform när du blir medlem. Den ingår i träningsavgiften och består av byxor och t-shirt. Det kan vara bra att ha inomhusskor med bra grepp, men du kan även träna barfota. 

Skyddshandskar är obligatoriskt för alla. De ska täcka fingrarna, vara vadderade och inte ha några hårda delar. De går att köpa via föreningen, men även andra typer av handskar, exempelvis vissa sorters airsoft-handskar går bra. Suspensoar är obligatoriskt för den som behöver det och brukar gå att hitta i vanliga idrottsaffärer. ​

Handskar.jpg
bottom of page