top of page

FAQ – Frågor och svar om Ludosport och ljussvärdsfäktning

Vad är LudoSport?

LudoSport är en organisation som utvecklar och utövar idrotten ljussvärdsfäktning. I LudoSports internationella nätverk ingår många skolor i flera länder, inklusive Sverige. LudoSport-skolor organiserar träningar, kurser och turneringar i ljussvärdsfäktning. För mer information, se www.ludosport.net.

Vad är ljussvärdsfäktning?

Ljussvärdsfäktning är en motions- och tävlingsidrott där vi fäktas med ljussvärd. Det är en fullt utvecklad sport med sina egna regler och systematiserade tekniker. LudoSport håller även turneringar och tävlingar, både i Sverige och internationellt. 

Vad är ett ljussvärd?

Ett ljussvärd är ett fiktivt vapen som liknar ett svärd men har ett viktlöst blad av energi som skär igenom allt, förutom ett annat ljussvärdsblad. Ljussvärden som vi använder har metallskaft och lätta plastblad (polykarbonat) som lyses upp av en ljusdiod.


Ljussvärdet har flera unika egenskaper som påverkar hur vi utövar sporten. Några av de egenskaperna är:

 • Svärdet har ingen egg, utan kan skära åt alla håll.

 • Bladet är nästan viktlöst, med tyngdpunkten i skaftet.

 • Det räcker med att bara röra motståndaren med bladet för att få poäng.

 • Man kan enbart parera med hjälp av bladet.

Det finns både långsvärd, dubbelsvärd och kortsvärd. Dubbelsvärdet och dubbla kortsvärd kan man använda i de högre formerna, efter att man har lärt sig sportens grunder.

Hur utövas LudoSport ljussvärdsfäktning?

I ljussvärdsfäktning använder vi ljussvärd för att duellera med varandra. Du får poäng genom att träffa din motståndare var som helst på kroppen.


Grundtanken bakom sporten är att ljussvärdet är ett unikt vapen med unika egenskaper. Därför kräver det även unika tekniker. LudoSport tar inspiration från flera olika kampsporter och svärdkonster, men teknikerna är helt anpassade efter ljussvärdet och LudoSports regler.


Du behöver aldrig svinga svärdet med kraft, vilket gör att det behövs minimalt med skydd inom LudoSport. Du lär dig istället att hantera svärdet med precision och säkerhet.

Var i Sverige går det att träna med LudoSport?

Just nu finns det LudoSport-skolor i följande städer:

 • Stockholm

 • Göteborg

 • Malmö

 • Helsingborg

 • Örebro

 • Ystad (inaktiv för tillfället)

Läs mer på sidan Om LudoSport.

Hur går träningen till?

När du börjar träna ljussvärdsfäktning med LudoSport kommer du att gå en kurs ihop med andra nybörjare. Ni tränar en gång veckan med en instruktör. Varje träningstillfälle är två timmar långt och består av uppvärmning, undervisning och övningar.


Ni kommer att följa ett strukturerat träningsprogram där ni gradvis lär er nya tekniker. Efter ett par terminer kommer ni ha möjlighet att göra en examen för att gå vidare till nästa nivå i träningsprogrammet för att lära er nästa form.


Utöver kursen kan du delta i andra aktiviteter, exempelvis extraträningar med de som går andra kurser eller utomhusträning på sommaren.


Börja träna med LudoSport

Får man lära sig fäktas på olika sätt?

Inom LudoSports program finns det olika stiler att fäktas med sitt vapen. Dessa kallas för former. Varje form har sin egen filosofi och uppsättning tekniker. Till exempel fokuserar Form I mer på säkerhet och balans medan Form II är mer explosiv och risktagande. I en duell kan man dock fritt blanda de olika formerna man har lärt sig.


LudoSport har kodifierat fem olika former. När du börjar träna LudoSport får du först lära dig grundformerna I och II. Därefter går du kurs Y, som är en förberedelsekurs innan du kan välja en eller flera av de avancerade formerna (form III-V). Det är först i de avancerade formerna du kan lära dig att fäktas med dubbelsvärd eller två kortsvärd. Varje utövare uppmuntras att specialisera sig på de former de trivs bäst.

Hur kom sporten till?

LudoSport grundades i Milano i Italien år 2006 för att utveckla ljussvärdsfäktning som en idrott. Sedan dess har sporten utvecklats och spridit sig över stora delar av världen med mer än 3000 medlemmar i Europa och Amerika. Sporten och dess tekniker ser likadana ut var den än utövas. Samma italienska termer används också världen över. Allt detta skapar ett gemensamt språk för alla som utövar ljussvärdsfäktning med LudoSport.


Det finns en stark internationell gemenskap inom LudoSport. Förutom turneringar hålls det bland annat domar- och instruktörskurser samt träningsläger där LudoSport-utövare från hela världen träffas.

Var skaffar jag ett eget ljussvärd?

Många av våra medlemmar väljer att skaffa ett eget ljussvärd, men det är inget krav att ha ett eget. Om du vill köpa ett ljussvärd så finns det i dagsläget två godkända tillverkare:

 • Lamadiluce är LudoSports officiella leverantör och är baserad i Italien. Deras svärd kostar från 350 € (+ frakt). Lamadiluce säljer också olika delar (emitters och dekorationsringar med mera.) som du kan använda för att göra ditt svärd mer personligt. Lamadiluces webbplats

 • Nordic Sabers finns i Stockholm och grundades och drivs av en av våra medlemmar. Deras modeller kostar ungefär 4.800 kr. De säljer även andra delar som emitters. Nordic Sabers delar är kompatibla med alla Lamadiluce-delar så du kan sätta ihop ditt eget svärd med delar från båda tillverkarna. Nordic sabers webbplats

Dessa tillverkare gör ljussvärd som är specialtillverkade för LudoSport, i material som är väldigt tåliga.


Andra typer av ljussvärd är inte tillåtna att använda inom LudoSport. Det är av säkerhetsskäl, så att ingen skadas av exempelvis ett blad som går sönder, vassa utstickande delar eller elektronik som kortsluts eller överladdas.

Kommer ni att öppna i andra städer?

Vi siktar på att öppna skolor i så många städer som möjligt, men vi behöver duktiga personer som vill utbilda sig till instruktörer. Är du intresserad av att bli instruktör och öppna en skola i din stad? Skicka gärna ett mejl till sweden@ludosport.net

Går det att boka er till evenemang eller gruppaktiviteter?

Ja, det finns möjlighet att boka oss för exempelvis after work, möhippor och svensexor. Att testa på ljussvärdsfäktning är en rolig och lärorik aktivitet som passar bra för de flesta tillfällen!

Kontakta gärna skolan i din stad för mer information, eller skicka ett mejl till events@sweden.ludosport.net.

Gör ni koreografier eller cosplay?

Nej, vi använder oss inte av koreografier, utan gör riktiga dueller. Vi håller inte heller på med cosplay, även om det finns medlemmar som har det som en separat hobby.

Vad krävs för att öppna en skola (förening/klubb)?

Alla LudoSport-skolor är anslutna till LudoSport-nätverket och utövar sporten på samma sätt. Så det första steget är att ta kontakt med LudoSport i Sverige på sweden@ludosport.net


Sedan behöver man:

 • En eller flera utbildade instruktörer som har gått LudoSports intruktörskurs.

 • En uppsättning med ljussvärd av godkänd modell, så att deltagarna får komma igång direkt.

 • En lämplig träningshall med hård golv och tillräckligt högt i tak.

Hör av dig om du är intresserad!

bottom of page